::
you're reading
BANYUMASAN

Udan, adem, dadine kencot

Menungsa pancen makhluk ciptaane Gusti Alloh sing maen pisan. Neng njerone ana sistem tubuh sing rumit, siji lan sijine antar bagian mesti nduwe hubungan sing istilahe secara fisiologis nduweni mekanisme tertentu nggo njaga kondisi awake tetep stabil. Nek ana perubahan neng siji panggonan maka arep mempengaruhi bagian liyane. Seliyane kuwe, tubuh menungsa juga dipengaruhi lingkungan luar. Macem-macem rupane sing bisa mempengaruhi kaya kondisi suhu, cuaca, panas apa adem, seneng apa sebel lan liya-liyane.

Siki inyong arep crita sing ana neng awake inyong dewek hubungane karo cuaca Ambon sing ora nentu. Kadang panas, kadang udan, tapi seringe udan ndina-ndina sing marakna awak dadi krasa adem pisan. Lah nek wis ketemu karo sing jenenge adem, arep ngapa-ngapa juga males banget. Arep kerja males, nyuci klambi lan piring males, nulis-nulis juga males. Ujung-ujunge malah dadi kencot alias lapar.

Wis dudu rahasia maning nek adem marakna kencot. Sebenere sih adem bisa nyebabna hal liyane selain kencot, tapi sing nyong rasakna ya nek adem dadi kencot. Nek secara biologi juga bener. Pas wektu adem, akeh energi sing dinggo kanggo mbentuk panas utawa kalor. Lah energi mau kan sumbere sekang panganan. Dadi nek dibutuhna energi akeh nggo gawe panas berarti dibutuhna juga asupan panganan sing lumayan mantep. Semakin adem semakin akeh juga panganan sing dibutuhna.

Masalah neng nduwur urung dikaitna karo watekke wonge. Emut, wong kan ana sing kenchotan banget. Dadi ora panas ora adem tetep kencotan. Istilahe, wektu normal bae kencot apa maning wektu udan lan adem mestine super kencot. Lah kuwe sing tek alami, wis Ambon adem banget ditambah inyong juga kencotan, pokoke klop banget penderitaane.

Ambon pancen lagi adem. Arep ngendi-ngendi juga bebeh pisan. Sing ana mung glungsaran neng kasur karo dolanan laptop, nggo ngurangi rasa kencot sing mendera. Tamba sing mujarab ya kudu siap-siap banyu panas terus mie instan.

Intine nek langit mulai petheng, siap-siap kemul karena mesti adem. Lah nek wis adem siap-siap karo banyu panas lan mie instan nggo ngganjel wetheng. Nek langka mie ya apa bae sing penting bisa dipangan lan ora kademen. Adem karo kencot pancen berbanding lurus. Ati-ati sedulur………

About mamung

lahir di banjoemas ngapak, kini berkelana di amboina manise, berkawan terik dan gemericik hujan, bermain di deburan ombak segara, tertatih berusaha merambahi dunia maya yang penuh warna serbaneka

Discussion

One thought on “Udan, adem, dadine kencot

  1. madang nek kencot kang….

    “tela koh… lagi nggolet sega seplukan kiye, nggo ngko sore…”

    Posted by kholilah | Thursday, 16 April 2009, 15:54

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: